Bir festivale gitmek istiyorum,
Bir çok insanla tanışmak istiyorum,
Sonuna kadar eğlenmek istiyorum,
Unutulmayacak anılarım olsun istiyorum…
İşte tüm bu cümlelere göre bir plan yapmak istiyorsanız Oktoberfest her sene sizi ağırlamak için bekliyor.
Bu Festival Nerede Gerçekleşiyor?
Festival Almanya’nın Bavyera eyaletinde Münih şehrinde gerçekleşiyor. 1811 yılından günümüze dek neredeyse her sene gerçekleşen Oktoberfest bu şehirde Theresienwiese meydanında kurulu devasa bir alanda gerçekleşiyor.
Münih’e Nasıl Gidebilirim?
Türkiye’den İstanbul (THY, Pegasus), Antalya (Condor), İzmir (Sunexpress, Lufthansa), Ankara (Lufthansa), Muğla (Sunexpress), Bodrum (Lufthansa) şehirlerinden Münih şehrine uçabilirsiniz.
Bizim gibi festivali rotanıza dahil etmek istiyorsanız Prag’dan tren ile de şehre gelebilirsiniz.
Bir diğer rota opsiyonu olan Avusturya’nın Salzburg şehrinden araç ile Münih’e ulaşım ise yaklaşık 2 saatinizi alacaktır.
Türkiye’den uçuşlar yaklaşık 3 saat sürerken, Prag’dan tren yolculuğu 5 ila 6 saatinizi alacaktır.
Hangi Rotaları Tercih Edebilirim?
Eğer tatil planınızı birden fazla şehri kapsayacak şekilde planlarsanız aşağıdaki rotaları takip edebilirsiniz:
- Berlin-Prag-Münih
- Viyana-Salzburg-Münih
- Zürich-Münih
Oktoberfest için Ne Zamana Uçak Bileti Almalıyım?
Festivalin ismine bakarsanız biraz aldanırsınız. Festivalin büyük bir kısmı Eylül ayı içerisinde gerçekleşiyor. Bir rivayete göre Ekim ayı çok soğuk olduğu için Eylül ayının büyük bir kısmı festivale eşlik ediyor.
2018 yılı için festival tarihleri 22 Eylül – 7 Ekim arası olacaktır. 2019 yılı için ise 21 Eylül– 6 Ekim arası festival gerçekleşecektir.
Festival Alanına Hangi Günlerde, Saat Kaçta Gitmeliyim?
Festival alanı hafta içi daha sakin bir kalabalığa sahip olsa da Cuma, Cumartesi, Pazar günü mahşeri kalabalıklara eşlik ediyor. Bizim tavsiyemiz Perşembe ve Cuma günü olmak üzere en az 2 gün festivale gitmeniz.
Festivale hafta sonu katılacaksanız sabah saat 10’da festival alanında olmanızda fayda var. Hafta içi 2 veya 3 gibi gidebilirsiniz.
Festival Alanındaki Masalar için Rezervasyon Yaptırmalı Mıyım?
Kesintisiz bir eğlence için rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederiz. Rezervasyonlar çok çabuk tükeniyor çünkü şirketler tarafından bir çok masa kapatılıyor. Bazı çadırlar için en az 6 kişilik bazıları için 10 kişilik rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Rezervasyonlar çadırların kendilerine ait internet sitelerinden yapılıyor. Festival alanında 14 adet çadır bulunuyor. Eğlence dozuna göre de sizin için sıralama yaptık. Hofbrau, Schottenhamel, Augistiner ve Löwenbrau hem bol eğlenceli hem de geniş alana sahip çadırlar olarak gözümüze çarptı. Bizim tavsiyemiz rezervasyon yaptıracaksanız yine saydığımız sırayla çadırlardan rezervasyon kovalamanız. Aşağıda çadırların yerleşim planını görebilirsiniz:
Eğlenmeniz için rezervasyon yaptırmanız zorunlu değil. Zaten küçük bir grup olarak yada çift olarak gidiyorsanız böyle bir imkanınız da olmayacaktır. Biz de çift olarak gittiğimiz için rezervasyon yaptıramadık.
Bizim gibiler için çadırlarda rezervasyonsuz masalar yer alıyor. Bu masaların sayısı hafta sonu çok azalıyor. Uygulamalar şu şekilde:
- Masaların bulunduğu bölgede rezervasyonsuz bölge yazıyorsa masalara oturabilirsiniz.
- Rezervasyonlu bölgelerde masaların üzerinde rezervasyonlu olup olmadığını gösteren A4 kağıdına yazılmış ve masaya yapıştırılmış şekilde bilgilendirme yer alıyor. Mesela A4 kağıdında saat 17:00’dan 22:30’a kadar rezervasyonlu yazıyorsa ve masa boş ise masaya 17:00’ye kadar oturabilirsiniz. Rezervasyon sahipleri geldiğinde görevliler düdükleri ile gelip tüm masayı boşaltıyorlar.
- Büyük çadırlardan yalnızca birinde bistro alanı da mevcut. Rezervasyonu olmayanlar için aynı zamanda ayakta durup bira ve yemek yiyebileceğiniz alana sahip tek çadır olarak Hofbrau göze çarpıyor.
Bizim gibi gidecekseniz en eğlenceli çadırlardan biri olan Hofbrau’yu tavsiye ederiz. Bu nedenle gün boyu ayakta da olsak bir çok kişiyle tanışıp biralarımızı orkestranın çaldığı şarkılarla ve özellikle “Ein Prosit” eşliğinde tokuşturduk ve eğlenmemize baktık.
Diğer büyük çadırlarda rezervasyonu olmayanlar için masalar mevcut. Tabi erken gidip bu masaları kapmanız gerekiyor.
Eğlence Kaçta Başlıyor ve Kaçta Bitiyor?
Saat sabah 10:00’da çadırlar dolmaya başlıyor. Hemen hemen tüm çadırlar her gün saat 22:30’da eğlenceyi sonlandırıyor ve festival alanı ertesi güne hazırlanmak üzere görevliler tarafından büyük temizlik başlıyor.
Festival Alanına Girmek Ücretli Mi?
Festival alanına ve tüm çadırlara girmek ücretsiz.
Konaklama Ücreti
Festivale girmek ücretsiz ama konaklama normal zamana göre 2-3 kat pahalı. Neredeyse 10-12 ay önceden festival alanına yakın lokasyondaki oteller dolmaya başlıyor. Elinizi çabuk tutun. Biz Novotel Arnulfpark’ta 3 gece 4 gün konakladık. Euro 4,15 iken kahvaltı dahil konaklama 3,600 TL’ye denk geldi. Bizim otelden festival alanına ulaşımımız toplu taşıma ile 15-20 dakika arasında değişiyordu.
Yemek
Çadırlarda yemeyi planlıyorsanız yemek siparişini büyük çadırlar saat 21:00 sularında sonlandırıyor. Fakat çadırların dışarısındaki alanda bir çok büfede yemekler gece sonuna kadar sizi bekliyor.
İçecek Fiyatları
Her bir çadır içerisinde 4 bira markasından birinin tek çeşit birası servis ediliyor. 1 litrelik massbier bardaklarında servis edilen bu biranın fiyatı 2017 yılında her bir çadırda 10,20 Euro ile 10,80 Euro arasında değişiyordu.
Çadırlar Derken?
Çadır dememize bakmayın. Binlerce kişiyi aynı anda ağırlayan hangarımsı koca yapılar bunlar.
Ne Giyilir?
Festivale katılan çoğunluk yerel kıyafetler ile festival alanında bulunuyor. Kadınlar drindl, erkekler ise lederhose denen kıyafetlerden giyiniyor. Biz de bu zevki tattık. Belki de bir kez daha giymeyecek olsanız da o kıyafetler ile festivale katılmanızı size de tavsiye ederiz.
Bu kıyafetleri almanız için size 2 yer öneriyor olacağız:
- Hauptbahnof’daki C&A
- Çeşitli mağazaların bulunduğu Hauptbahnof’daki Karstadt
Fiyatlar çok değişken olduğu için size fiyat bilgisi bırakmıyoruz. Fakat festivalin ikinci haftası itibariyle bir çok mağaza da %50 indirimler başlıyor.
Nelere Dikkat Etmeliyim
- Belirli boyuttan büyük çantalar içeri alınmıyor. Sırt çantası getirmeyiniz efendim. Kadınlar yandan takılan ve nispeten küçük boyutlu çantaları güvenlik görevlilerine kontrol ettirerek içeri girebilir.
- Değerli eşyalarınızı (pasaport dahil) otelde kasada tutun ne olur ne olmaz.
- Çadırlar dolduğunda kapılar kapanıyor. Çadırlardan hafta sonu sigara içmek için çıkacaksanız haberiniz olsun. Ben çadırdaydım, sigara içmeye çıktım mazeretini rezervasyonunuz olmadığı sürece kabul etmiyorlar. Bu nedenle tekrar aynı çadıra girmek için içerisinin makul ölçüde boşalmasını bekleyeceksiniz.
- Festival çadırlarında kredi kartı geçmiyor.
- Servis yapan garsonlar bahşiş bırakmadığınızda sizi gözleri ile hırpalıyorlar 🙂
- Çadırların içinde olduğu gibi hemen çevresindeki açık alanda da yemek servisi yapılıyor. Buradaki masalarda oturup yemeğinizi yedikten sonra elinizdeki bira bardağı ile içeri giremiyorsunuz. O birayı içeriden alıp sigara içip tekrar içeri girmek isteseniz bile o bira bardağını bitirmeniz yada dışarıda bırakmanız isteniyor.